Podjetno do uspeha

Podjetno do uspeha

1. Zrcalce, zrcalce…

V prvem poglavju se učenci skozi različne vaje učijo spoznati samega sebe, se zavedati svojih sposobnosti in interesov, ter vse skupaj povezati z željami za poklic v prihodnosti. Kaj želim početi po srednji šoli? Kakšen poklic želim imeti? Skozi vaje učenci poizkušajo priti do odgovorov na ta vprašanja.

2. Samo jaz odločam!

V tem poglavju se učenci naučijo odločati skozi proces refleksije. Učenci se sprašujejo, če bi lahko v preteklosti že kdaj uporabili veščino, ki so se jo naučili v tem poglavju.

3. Kako bom uspel?

»Kako bom uspel?« je namizna igra, kjer učenci s svojimi figuricami napredujejo skozi šolski sistem in nato svoja znanja uporabljajo na trgu dela. Med igro uporabljajo znanja, ki so ga osvojili do sedaj. Kar so se naučili o sebi kombinirajo z veščinami sprejemanja težkih odločitev in pridejo do svoje prve »zaposlitve«.

4. Bilanca

V tem poglavju se učenci učijo razpolaganja z denarjem. Naučijo se kaj so neto in kaj bruto prihodki, kateri davki bodo že vključeni pri prejeti plači in na splošno kako razpolagati z denarjem. Kolikšen delež moje plače naj bi zapravil za hrano in kolikšen delež prihranil za hude čase?

5. Varčno po nakupih

V tem poglavju učenci igrajo namizno igro »Varčno po nakupih«. V tej igri se učenci razdelijo v skupine. Vsaka skupina mora kupiti 5 različnih predmetov. Če ima skupina dovolj denarja, lahko predmet kupi z gotovino. Če pa jim denarja primanjkuje, pa lahko zadevo vzamejo na kredit. Ko, dobijo dovolj denarja, v naslednjem krogu plačajo ceno in obresti. Vmes se pojavijo tudi razprodaje, ki jih skupine lahko koristijo. Zmagovalec je tisti, ki nakupi vse predmete in mu ostane največ denarja.

6. Tveganja

To poglavje govori o tveganjih v vsakdanjem življenju in kako lahko elemente tveganja omilimo do sprejemljivih mer. Veliko takih problemov lahko rešimo z zavarovanjem. Poglavje naprej razlaga kako zavarovanje funkcionira in nato samo aplikacijo na konkretnem primeru.

Piškotke uporabljamo z namenom, da se vam lažje zagotovi boljšo uporabo spletne strani. Več o tem si lahko preberete tu.

Potrjujem piškotke za to spletno stran