top of page

Imamo ga, dijaško Podjetje leta 2024!

Updated: May 15

Te zanima kdo je navdušil v letošnjem letu? Pokukaj in deli zgodbo tudi ti.


Besedilo: Maja Juršič

Foto: Tadej Kreft

Video: Andrej Kokalj

 

V petek, 10. 5. 2024, se je na Gospodarski zbornici Slovenije odvilo finale že 11. Junior Achievement Nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki poteka pod okriljem Junior Achievemnt Worldwide. Izvedli smo ga na Gospodarski zbornici Slovenije. Na njem se je predstavljalo 25 najboljših dijaških podjetij, ki so člane žirije prepričali s 3 minutnim »pitchem« in postavitvijo stojnic.

 

V letošnjem letu je v iniciativi Moje podjetje sicer sodelovalo 28 šol, 56 učiteljev in 800 dijakov, ki so ustanovili 180 dijaških podjetij, kar je največ doslej. Na zaključno tekmovanje se prijavilo 83 dijaških podjetij, ki povezujejo nekaj več kot 350 dijakov iz 21 srednjih šol. Ti so se najprej pomerili na regionalnih izborih v Ljubljani, Kopru, Celju in Škofji Loki, zmagovalci pa so bili povabljeni na prej omenjeno finalno tekmovanje v Ljubljano.

 

V kolikor bi želeli lahko podrobneje spoznate vsa dijaška podjetja, ki so se v tem šolskem letu potegovala za nagrade, saj smo odprli spletno tržnico, kjer so vsa dijaška podjetja predstavljena. Na tržnico vstopite tukaj!


Seveda pa naj vam predstavimo še nekaj pomembnih informacij o delovanju programa Moje podjetje. Iniciativa Moje podjetje sicer že 11 let poteka pod okriljem Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih oz. Junior Achievement Slovenija. To je neprofitni zavod, ki in je del mednarodne organizacije Junior Achievement Worldwide, ki s podporo Fundacije UniCredit izvaja izvaja program Moje podjetje in podobne iniciative za spodbujanje podjetnosti in širitev znanja še v desetih drugih evropskih državah5.

 

V sklopu programa Moje podjetje njem  srednješolci (14-19 let) pod vodstvom učiteljev in zunanjih mentorjev v enem šolskem letu spoznajo številne vidike delovanja podjetja.  Mladi se v sklopu programa srečujejo z realnimi izzivi  vsemi resničnimi problemi razvoja poslovne ideje, priprave poslovnega modela, raziskav trga, razdelitvijo funkcij v podjetju, priprave prototipa,  proizvodnje, trženja in prodaje. Vse to gradijo na vrednotah odgovornosti in učenja z lastno izkušnjo.

 

Omenimo naj, da večina učiteljev program Moje podjetje izvaja poleg svojih rednih šolskih obveznosti in že več let zaporedoma, saj so v njem prepoznali vrednost, ki jo vsebine prinašajo mladi generaciji.

 

»Posebno pozornost namenjam projektu Re-Power Your Future, zlasti pri vključevanju šol in dijakov, kjer opažamo večjo stopnjo težav s predčasnim opuščanjem šolanja. S programom Moje Podjetje, si prizadevamo motivirati dijake za uspešno nadaljevanje šolanja in izobraževanja. Prepričani smo, da bomo bomo skupaj z učitelji in zunanjimi mentorji dijake navdušili za uresničevanje idej, spodbudili podjetniško razmišljanje in jim pomagali razumeti, da je izobraževanje ključno za uspeh v življenju. Z našo pomočjo bodo dijaki stremeli k izboljšanju svojih dosežkov ter lažje odkrivali področja, ki jih veselijo,« je povedala Maja Juršič, direktorica Junior Achievement Slovenija.


Dogodek je popestrila tudi glasbena skupina ERUPTION Gimnazije Lava, ki so se ji kateri se pridružili tudi dijaki drugih šol ŠC Celje. Njihova mentorica je profesorica glasbe, Metka Jagodič Pogačar.

 

Tekmovanje je spremljalo kar 35 članov strokovne žirije iz različnih podjetij in organizacij, ki so vsa dijaška podjetja skrbno preučili in podelili naslednja priznanja najboljšim dijaškim podjetjem.


Na slavnostni razglasitvi smo podelili naslednja priznanja:

 

1. Priznanje za podjetje leta

1. mesto

AO wood design d.d. (ŠC škofja Loka, Srednja šola za lesarstvo)

 

Prvo mesto na tekmovanju in vozovnico za evropsko tekmovanje GEN-E 2024 si je prislužilo dijaško podjetje AO wood design d.d., ki ga vodijo dijaki Oskar Dolšak-vodja ekipe, Ožbej Kavčič-vodja proizvodnje, Anže Keržan-vodja *prodaje in marketinga in Aleksander Kožuh-vodja financ in administrator, pod mentorstvom prof. Petra Kurnika in strokovnega mentorja prof. Klemna Mezga  .

 

Sami pravijo takole. Za izziv smo si vzeli, da ustvarimo kotiček, ki je samo vaš. Če želite v miru prebrati knjigo, poslušati glasbo ali preprosto uživati na terasi, imamo rešitev. Razvili smo stol, ki nudi zasebnost, občutek, da smo se odklopili od sveta. Uporabljamo naravne materiale.  Stol je bil že deležen veliko pozornosti, dva smo tudi že prodali Supernovi Kranj in Kamnik.

 


2. mesto

GEOLES d.d. (Srednja šola za lesarstvo, Šolski center Škofja Loka)

Podjetje so ustanovili Oskar Zalesnik Debeljak zadolžen za marketing, Lovro Stojanovič Pevc za razvoj, Svit Cegnar je finančnik in Ažbe Pohar direktor, pri čemer jih je mentoriral prof. Peter Kurnik.

 


3. mesto

MTP PRINT d.d. (Šolski center Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije)

Podjetje so ustanovili Tilen Mulej, generalni direktor, Patrik Završek, vodja marketinga in prodaje ter Miha Ernst, finančni direktor in tajnik, pri čemer jih je mentor6iral prof. Matjaž Cizej.



2. Priznanje za najbolj inovativen izdelek/storitev

1. mesto

AO wood design (ŠC škofja Loka, Srednja šola za lesarstvo)

 

2. mesto

Sun Blinds d.d. (Šolski center Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije)

 

3. mesto

MTP print D.D. (Šolski center Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije)

 

3. Priznanje za najboljše poročilo

1. mesto

Planty d.d. (GESŠ Trbovlje)

 

4. Priznanje za najboljši reklamni film

1. mesto

ReBake d.d. (BIC Ljubljana, Živilska in naravovarstvena šola)

 

5. Priznanje za najboljšo podjetniško idejo po izboru mentorjev

1. mesto

AO wood design d.d. (Šolski center Škofja Loka, Srednja šola za lesarstvo)


6. Priznanja za najboljše podjetje po izboru JA Alumni

1. mesto

GEOLES d.d. (Šolski center Škofja Loka, Srednja šola za lesarstvo)


7. Priznanje za krožno gospodarstvo

1. mesto

TickTock time d.d. (Gimnazija Jurija Vege Idrija)

 

 

8. Priznanje za najbolj izviren slovenski izdelek

1. mesto

GEOLES d.d. (Šolski center Škofja Loka, Srednja šola za lesarstvo)

 

9. Priznanje za najboljšo prodajo

1. mesto

AO wood design d.d. (ŠC Škofja Loka, Srednja šola za lesarstvo)

 

 

10. Priznanje za najboljšo stojnico

1. mesto

GEOLES d.d. (Šolski center Škofja Loka, Srednja šola za lesarstvo)


11. Priznanje za najboljšo predstavitev dijaškega podjetja

1. mesto

Vision 77 d.d. (ŠC Škofja Loka, Srednja šola za lesarstvo)


12. Priznanje za najbolj izviren slovenski prehranski izdelek/storitev

1. mesto

MEK d.d. (BC Naklo)

13. Priznanje UniCredit Foundation Re-Power Your Future

1. mesto

AO wood design d.d. (ŠC Škofja Loka, Srednja šola za lesarstvo)

 

Iskrene čestitke letošnjim zmagovalcem!

 

Z vami delimo nekaj foto utrinkov s finalnega tekmovanja z zaključnega dogodka JA Nacionalnega tekmovanja programa Moje podjetje 2024.



294 views0 comments
bottom of page